Общинската избирателна комисия в Стара Загора прекрати вчера пълномощията на съветника Янко

...
Общинската избирателна комисия в Стара Загора прекрати вчера пълномощията на съветника Янко
Коментари Харесай

Отстраниха общински съветник , осъден за купуване на гласове

Общинската изборна комисия в Стара Загора прекрати вчера пълномощията на съветника Янко Янков, като на негово място влиза Димо Димитров от листата на " Алтернативата на жителите ". Причината е влезнала в действие присъда, след която, според закона, мандатът следва да се прекрати.

Казусът е дълъг. През 2019 година стартира следствие за пазаруване на гласове, което през 2023 година докара до условна присъда, доказана от Върховния касационен съд в средата на март 2024 година Съветникът бе наказан на отнемане от независимост “ за 2 години с изпитателен период от 4 години и глоба  от 12 000 лева

Въпреки окончателното решение, Янков твърдеше, че е почтен и изиска тълкувателно дело. Но тълкувателните каузи засягат правосъдната процедура, а не " почистват " досиетата на наказаните. В последна сметка изборната комисия, след отсрочване на въпроса, го в профил. Според БНР се е случило без диспути, единомислещо. Малко преди съвещанието Янков самичък разгласи обществено, че желае мандатът му да бъде преустановен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР